Gestalttherapie: Ik krijg niet wat ik nodig heb!

When you get what you want, but not what you need.Chris Martin, Coldplay - Fix you

Ken je dat? Dat je krijgt wat je wilt maar niet wat je nodig hebt? Hoe ga je daarmee om? Vervangt dat wat je wilt iets dat je eigenlijk nodig hebt om op te groeien tot een evenwichtig persoon? Een human being’ dat grond onder zijn of haar voeten voelt in de vorm van zelbeheersing, zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Met een interne aap die behoeften heeft, een persoon die taken vervult en een leider die bemiddelt en zegt wat het wilt!

Misschien heb jij wel liefde, begrip of medeleven gemist in je leven? En denk je op dit moment dat je alles hebt wat je hartje begeert (of nodig hebt)?

Zo was ik er jarenlang van overtuigd dat ik alle liefde, aandacht en medeleven had gekregen die ik nodig had. Totdat ik op een dag in een retreat was waar ik een workshop volgde die ‘Sacred Language of the Heart’ heet. Aan de hand van kinesiologie testte ik met mijn lichaam welk overtuigingen er nog in mij huisden. Ik bleef hangen bij: ‘Ik krijg niet wat ik nodig heb’.

Tranen stroomden na het doen van een ademhalingsoefening over mijn wangen. Ik zag in een soort van hallucinatie mijzelf, als klein intens gevoelig meisje die niet gezien of gehoord werd door haar moeder in haar angst. Ik wilde zo graag dat ze snapte wat ik voelde, maar er ging altijd maar figuurlijk ‘een pleister op’.

Daar tijdens de workshop, terwijl mijn tranen op mijn verdrietige lijf vielen, werd ik mij bewust. Ik voelde hoe ik op iets latere leeftijd, jaren van angst had proberen weg te maken door te reizen, leuke dingen te doen en veel tijd met vrienden door te brengen.

Ineens volgde tranen van verdriet om mijn moeder. Wat had ervoor gezorgd dat zij niet om kon gaan met mijn angsten voor oorlog en de dood?


Afspraak maken
‘Tears stream down your face, when you lose something you cannot again replace.’Chris Martin, Coldplay - Fix You

Nog steeds op de speciale manier ademhalend volgde een tweede golf van verdriet omdat ik mij realiseerde dat ik niet mijn gevoeligheid kwijt was, maar wel mijn moeder. Al jaren…..Haar vervangen kon ik niet.

Kort erop omarmde een warm gevoel mij. Ik keek naar mijn moeder en zei: ‘Ik zie jouw pijn, je hebt het niet verkeerd gedaan. Ik kom er alleen nu achter wat ik nodig had en heb.’

Dit inzicht en de leer dat mijn persoon, Sabine zoals ze genoemd is, bestaat uit drie delen.; namelijk die aap (behoefte), persoon (ratio) en leider (bemiddelaar). Pas wanneer de aap en persoon gehoord en gezien worden kan de leider evenwichtig optreden en zeggen wat het wilt. Zo creëer ik als Sabine balans in mijn eigen leven.

Hoe ik hier ben gekomen? Door nieuwsgierig te blijven naar mijzelf. Door mijzelf te gunnen dat gevoelens van onbehagen op een zeker moment mogen kantelen naar acceptatie en soms ook zelfs naar een blij gevoel. Door het toepassen van verschillende technieken en methodes (o.a. Qure / De-Armouring, Gestalttherapie en Sacred Language of the Heart) werd dit alles mij duidelijk.

Het leven ontrafelt zich stap voor stap. Wanneer je er bijvoorbeeld achter komt dat je niet hebt gekregen wat je nodig hebt ontstaat er ruimte te ontwikkelen. Tot die tijd kan het zijn dat je dat wat je echt nodig hebt probeert te vervangen door geld, materiaal of misschien wel macht. Want is het niet pijnlijk te beseffen dat je niet de liefde, aandacht of dat luisterend oor hebt gekregen (toen je klein was, of na een indrukwekkende gebeurtenis) waar je zo naar verlangde?

Loop jij vast in je leven? Dan begeleid ik je graag in het verder vormgeven ervan!

Ik zie je graag in mijn studio!
Met liefde,

Sabine Wensink