Huidhonger en PTSS als mogelijke gevolgen van de coronapandemie

Tik-meditatie )EFT / Tapping)

De wereldwijde uitbraak van het coronavirus heeft, zoals we steeds vaker lezen, niet alleen gevolgen voor mensen op fysiek vlak. Ook emotioneel kan het virus leiden tot klachten.  

Of dit nu komt doordat je corona thuis hebt doorleefd, in het ziekenhuis of de IC hebt gelegen of er werkt, in je huis ‘opgesloten zit’ in een situatie waar je niet graag bent (met een agressieve of zieke partner, tekort aan inkomen door de sluiting van je zaak, het wegvallen van werk of omdat je de periode zonder fysiek contact moet doorbrengen), de coronacrisis kan ons allemaal raken. In veel gevallen kan de pandemie leiden tot gevoelens van o.a. huidhonger, het ervaren van angsten, stress en zelf PTSS, zoals neurowetenschapper Judith van Leeuwen aan het Radboud-umc vertelt in het AD.

‘Thuisisolatie kan leiden tot doemdenken, slapeloosheid en een kort lontje. Bij kortdurende stress zien we dat de meeste mensen herstellen, maar of dit ook geldt voor een crisis die maanden duurt, weten we niet. Het is niet onwaarschijnlijk dat deze situatie kan leiden tot PTSS.’Judith van Leeuwen - Neurowetenschapper, Radboud-umc

Hoe komt dat?
In deze tijden met tegenstrijdige berichtgeving, grote uitdagingen op fysiek en emotioneel vlak door werk, de thuissituatie en mogelijk ziekte, zoeken we allemaal naar grond om ons bestaan op te bouwen. Alleen ontbreekt elke zekerheid. We verliezen controle, maken (misschien) heftige dingen mee of komen juist zo tot rust dat we met onszelf geconfronteerd worden waardoor we kunnen vervallen in oud gedrag (alcoholgebruik, automutulatie, opzoeken van gevaar).

De menselijke reactie is er vaak eentje van angst vermijden. Niet bij het probleem of de situatie blijven. Er geen aandacht aan geven. Het onderstaande plaatje laat goed zien wat wij als mensen geneigd zijn te doen wanneer we radeloos zijn of in paniek raken omdat we de controle dreigen te verliezen.

Psycho-educatie Angst_Studio Liefde

Niet iedereen is zomaar uitgerust met een steunend netwerk of de juiste technieken om met de situatie waarin we ons bevinden om te gaan. En dus lonkt het zoeken van oorzaken buiten onszelf aan de horizon of gebruiken we onze Hollandse nuchterheid om ‘gewoon met het leven door te gaan’. Zelfs na een ziekenhuis of IC-opname, het maken van overuren in de zorg of het vervelende gevoel van het ervaren van huidhonger in tijden van sociale isolatie.

Stop!
Laat dit nou nét nìet een handige manier zijn om met die zaken om te gaan. Om een post-traumatische stressstoornis te voorkomen is het heel erg belangrijk aandacht te geven, heel veel aandacht te geven, aan het negatieve dat je hebt ervaren. Maak bespreekbaar hoe je je voelt bij mensen die je vertrouwt, die je bijstaan. En sta stil bij je verdriet over datgene wat je bent verloren of over de situatie waarin je je bevind of bevond. Lukt het je niet te huilen dan kun je niet meer rouwen. En volgens Hannah Cuppen, schrijfster van het boek Liefdesbang, geven juist die tranen water aan bloemen van geluk. Bloemen die verderop in je leven weer kunnen gaan bloeien omdat jij bent gegroeid.

Huidhonger
Alleen hoe doe je dat met huidhonger? Huidhonger kan volgens 2Doc omschreven worden als: de verankering van de behoefte aan fysiek contact in de mens waarbij een simpele aanraking een waaier aan emoties kan oproepen. Huidhonger is dus eigenlijk het onvervuld verlangen naar aanraking. 

Zo schreven Emma Boormans en Esther Cohen het boek Huidhonger. Het eerste hoofdstuk begint volgens journalist Roelf Jan Duin van Het Parool met: ‘Wanneer je wordt aangeraakt, geaaid en gestreeld, doet dat iets met je geluksgevoel. Je voelt je lijf, je voelt dat je bestaat! Aangeraakt worden is een primaire levensbehoefte. Het is een van de belangrijkste middelen tot contact vanaf ons vroegste bestaan.’ Aan het begin van de 20eeeuw werden, zo bleek later, onbewuste experimenten gedaan met kinderen in weeshuizen. Daar waar ze nauwelijks werden aangeraakt, een steriele omgeving de basis was en kinderen juist werd afgeraden vriendschappen op te bouwen, overleed bijna 90% van de kinderen in het eerste jaar.

Wat kun je doen om PTSS te voorkomen en om te gaan met huidhonger?
Deze coronapandemie vraagt om creatieve aanpassingen van ons allen. Om deze tijd zo gezond mogelijk door te komen, niet te vervreemden van onszelf zijn een aantal dingen belangrijk. Graag deel ik daarom vanuit Studio Liefde als The Tapping Coach een aantal tips om in deze periode goed voor jezelf te zorgen. Vanuit mijn eigen ervaring met huidhonger en lichte PTSS klachten vanwege zeer lange uitgestelde rouw kun je hier misschien iets mee.

Voorkoming PTSS:

 1. Geef jezelf iedere dag een moment om stil te staan bij hoe je je op dit moment voelt. Schrijf op welke emoties en gevoelens je ervaart.
 2. Blijf bij de emoties, probeer ze niet weg te duwen.
 3. Geef aandacht aan wat je hebt meegemaakt. Schrijf er bijvoorbeeld erover, maak muziek, een tekening, een collage of iets anders.
 4. Deel je ervaringen met mensen die je vertrouwt en waar je mag zijn met je pijn. Wees daarin rauw, ruw en kwetsbaar.
 5. Zoek (online) psychologische ondersteuning.

Omgaan met huidhonger:

 1. Geef jezelf een knuffel (check deze hier op 12.16 minuten ) of streel jezelf met bijvoorbeeld een veer (als je durft;-)
 2. Spreek met en aantal mensen uit je vriendkring af, die ook alleen thuis zitten, dat je vanaf nu aan familie bent en elkaar wel mag knuffelen.
 3. Neem een huisdier (alleen als je er na deze crisis natuurlijk ook voor kan blijven zorgen;-) of ga eens knuffelen met paarden of doe een paardencoaching op afstand bij bijvoorbeeld Horse Medicine

10-Day Tap Along voor jou van mij vanuit een zonnig Studio Liefde
De corona-uitbraak liet ook mij, Sabine, niet onberoerd en na een week van aanpassing en acceptatie ging mijn creativiteit en helpende hart weer volop stromen. Ik begon aan het 10-Day Tap Along project en nodig je graag uit lid te worden van de Facebook groep The Tapping Coach om mee te doen met deze 10 daagse tik-meditatie karavaan. De wetenschappelijk bewezen tapping techniek heeft het leven van miljoenen mensen veranderd en verandert misschien ook wel dat dat van jou!

In de tien dagen leer ik je de basis van de techniek, zodat je er zelf mee aan de slag kan! Onderwerpen die voorbij komen zijn:

 • Angst
 • Vrees en stress
 • Intuïtie & vertrouwen
 • Helderheid van geest
 • Vijf meest gemaakte tapping vergissingen
 • Integratie proces
 • Hoe verder?

Over Sabine
In tijden van verandering, onzekerheid en stress sta ik sinds vijf jaar cliënten bij vanuit Studio Liefde. Dat doe ik met hart en ziel, door middel van Gestalttherapie, Lichaamswerk, Surftherapie en Knuffeltherapie.

Aan het begin van de coronacrisis ervoer ik zelf regelmatig gevoelens van angst, stress, vrees, verdriet en onzekerheid. Inmiddels zit ik weer goed in mijn vel alleen begin ik licht last te krijgen van huidhonger en zou ik zelf eigenlijk ook wel een knuffelsessie gebruiken;-)

Om mijzelf te ondersteunen verdiepte ik mij via allerlei online kanalen in EFT (Emotional Freedom Technique) en kwam ik erachter dat de techniek niet veel afwijkt van de combinatie Gestalttherapie en de energetische methode Qure die ik al jaren combineer. Er kwam alleen een extra dimensie bij, namelijk die van het benoemen van het negatieve, waarna de bewoording positief gedraaid kan worden. Ik gebruik het in Gestalttherapie sessies met cliënten met soms verbluffende resultaten. Vanuit die liefde en passie deel ik de 10-Day Tap Along met een ieder die een stap naar een psycholoog of therapeut er één te ver of te onveilig vindt, of die af en toe gewoon op een snelle manier ontspanning wil ervaren in deze bijzondere tijden. Natuurlijk mag je ook gewoon nieuwsgierig zijn en vanuit die hoedanigheid meedoen. Tik-meditaties zijn er voor iedereen van jong tot oud!

Studio Liefde
In tijden van corona is Studio Liefde gewoon open voor één-op-één sessies met in achtneming van de RIVM-maatregelen. Ook kun je op een veilige afstand vanuit huis online begeleiding krijgen. Neem gerust contact met mij op. Waar je ook bent, ik ‘ont-moet’ je graag! 

Afspraak maken