Surftherapie voor hooggevoelige mensen

Surf Therapy Travel - Soul Surfers Sessies - surftherapie

Is je ooit verteld iets te laten gaan of dat je te gevoelig bent? Let je op wat er om je heen gebeurt? De kans is groot dat je hooggevoelig bent. Naar schatting is ongeveer 15 tot 20% van de totale bevolking hooggevoelig (HSP – Higly Sensitive Person). Hoewel het geen diagnose van een ziekte is, is het een gedragskenmerk dat kan leiden tot zelfbeschadiging.  

Vannuit Studio Liefde vertel ik je graag hoe je kan leren omgaan met hooggevoeligheid door het volgen van surftherapie. Een therapie dicht bij mijn hart vanwege de liefde voor Gestalttherapie en mijn passie voor surfen!

"Er is geen betere manier dan te leren met de 'stroom' mee te gaan dan door te surfen. De oceaan vereist dat je je afstemt op haar omstandigheden. Ze daagt je uit, speelt met je grenzen, controleert je emoties en brengt kracht en rust. daarop word je je bewust van wie je bent en wat je werkelijk wilt en nodig hebt in je leven. "Sabine Wensink - Oprichter Surf Therapy Travel & Eigenaar Studio Liefde

Wie zijn zeer gevoelige mensen?
Onderzoek dat in de loop van de jaren is uitgevoerd, suggereert dat hooggevoelig zijn een persoonlijkheidskenmerk is dat over de hele wereld wijdverspreid is. Hoogsensitief zijn is een kenmerk van de mens waardoor ons zenuwstelsel een gedetailleerde analyse kan maken van kleine veranderingen. De meeste hiervan zijn veranderingen die veel mensen negeren of waar ze niet over nadenken. Het is een natuurlijke eigenschap en geen ziekte. Gewoon een variatie in temperament. Mensen ervaren het echter anders, omdat ze er geen idee van hebben. 

Tekenen van hoogsensitiviteit
Hoewel de symptomen van persoon tot persoon kunnen verschillen, zijn dit tekenen die gewoonlijk worden waargenomen bij mensen met hooggevoeligheid. Hooggevoelige mensen:

 • Merken kleine veranderingen op bij andere mensen, zoals die valse glimlach van hun vriend, of een kleine verandering in het gedrag van de klasleraar.
 • Zijn snel overweldigd door emotionele veranderingen in de omgeving, bijvoorbeeld door te gaan huilen over een hartverwarmende, sentimentele scène in een film.
 • Maken zich zorgen over hun gedrag terwijl ze voortdurend in de gaten worden gehouden. Zeer gevoelige mensen presteren in dergelijke situaties vaak slecht.
 • Raken gestrest of zelfs geïmmobiliseerd wanneer ze chaos, gevaar of rommel ervaren.
 • Kunnen gaan huilen omdat ze door een leraar worden uitgescholden of zelfs als iemand een gemene grap over hen vertelt.
 • Raken gefrustreerd en vaak overweldigd in hun streven naar perfectie.
 • Voelen zich sterk geraakt bij het zien van iets moois zoals de rijzende zon of een mooie bloem.
 • Hebben het vermogen gedachten van mensen te lezen, d.w.z. kunnen duidelijk beoordelen wanneer iemand tegen hen liegt. Hun hersenen hebben goed ontwikkelde cognitieve functies.
 • Dagdromen en blijven nadenken over de rijke innerlijke wereld binnenin hen.
 • Ervaren irritatie door luide geluiden.
 • Aarzelen, zijn verlegen en vaak stil.
 • Bezitten veel creativiteit en zijn innovatief.

Hoogsensitiviteit is geen ziekte. Het lijkt gewoon op leven met verhoogde zintuigen. Hoewel hooggevoelige mensen voor een aantal uitdagingen staan, zijn ze erg creatief, bewust, kunnen ze de emoties van mensen lezen, blijken ze empathischer, probleemoplossend en liefdevol te zijn.

Surftherapie Studio Liefde

Uitdagingen voor HSP's
Hoogsensitieve personen hebben een aantal geweldige kwaliteiten, maar ze hebben ook een paar minpuntjes waarmee ze worstelen. Ze ervaren het leven een beetje anders dan gewone mensen. Hoogsensitieve mensen kijken vanuit een dieper perspectief naar het leven, observeren dingen significant en zijn erg medelevend. Hier zijn enkele uitdagingen waarmee hoogsensitieve mensen worden geconfronteerd.  

Gemakkelijk overweldigd
Ongeveer 30% van de HSP's is extravert. De rest is introvert. Ze hebben een innerlijk denkproces. Wanneer deze gedachten na verloop van tijd aanhouden, worden ze negatief en zorgwekkend en beginnen ze hun stemming te veranderen en worden hun emoties beïnvloed.Daardoor voelen ze zich overweldigd, uitgeput en angstig.

Een andere reden is hun empathie, die hen dwingt verantwoordelijkheid te nemen voor anderen waardoor ze later moeite hebben met die reguleren. 

Intense emoties
HSP's ervaren emoties met een hogere intensiteit. Felle kleuren, luide muziek of jeukende kleding hebben allemaal invloed op hen en hebben invloed op hun gevoelens. Ze voelen zich ongemakkelijk op feestjes omdat er te veel gebeurt, zoals licht, kleuren, veel mensen of luide muziek, enz. Bij een probleem kijkt iedereen naar hoogsensitieve mensen voor een oplossing, voor troost. Maar als ze in moeilijkheden verkeren, voelen ze zich onopgemerkt, ongezien. Ze zoeken geruststelling omdat ze overgevoelig zijn en snel gedragsverandering of tekenen van afwijzing opmerken.

Een laag zelfbeeld
Mensen met zeer gevoelige persoonlijkheden hebben een laag zelfbeeld. Je kunt niet gelukkig zijn en van jezelf houden als je wordt verteld dat je je hele jeugd harder moet gaan, je moet voorbereiden, meer zoals anderen moet zijn. Mensen worden geboren met twee sociale modi; rangschikken en linken. Bij het focussen op rangschikken zijn factoren zoals macht, invloed en status van belang. Als je je echter concentreert op liefhebben, dan zijn liefde, mededogen en empathie belangrijk. Helaas is de wereld waarin we leven meer gericht op macht en invloed dan op genegenheid en emoties.

Voordelen van surftherapie voor hooggevoelige mensen
Iedereen staat voor een aantal uitdagingen in zijn leven, maar dat betekent niet dat je moet stoppen met leven. Het leven is een boek vol hoofdstukken van problemen en problemen die niet overgeslagen kunnen worden. Dat is niet hoe het leven werkt. Je moet elke sectie doorlopen, of je het nu leuk vindt of niet. Ga door. Zo ontstaan succesverhalen. En hoe fijn is het dat je het niet helemaal alleen hoeft te verdragen? Schakel de hulp in van professionals. En voor mensen die zich voortdurend overweldigd en gefrustreerd voelen, zal surftherapie hun leven waarschijnlijk gemakkelijker maken.

Overwin stress en angst
Stress en angst zijn iets waar elk individu op een bepaald moment in zijn leven last van heeft. Maar hoogsensitieve personen zijn vatbaarder voor angst en depressie omdat ze hooggevoelig zijn, waardoor het voor hen moeilijker wordt om de emotionele opwinding onder ogen te zien. De oceaan is voor velen een helende ruimte, zoiets als een heiligdom. De sereniteit en de kalmte van de zee helpen je geest en de hersenen te kalmeren. Je vergeet alle problemen van de wereld en leeft in het moment. Elk surftherapieprogramma heeft een gerichte aanpak en is procesgericht. Het helpt je om uit je hoofd de uitgestrekte oceaan in te gaan. Surftherapie richt zich erg op het mentale welzijn van een persoon. Het is door onderzoekers bewezen succesvol.

Surftherapie is een bron van plezier
Surftherapie is enerzijds een behandeling en anderzijds een bron van vermaak, een afleiding van verdriet en dagelijkse uitdagingen. Het is een plezierige sport die tegelijkertijd leuk en uitdagend is, maar toch gunstig is voor de geestelijke gezondheid. Onderzoek suggereert dat lichaamsbeweging kan helpen bij het overwinnen van depressie.

Koppel jezelf los
In deze moderne tijd hebben mensen het zo druk in hun leven. Smartphones en elektronische apparaten houden je altijd verbonden met de wereld. Wanneer je als hoogsensitief persoon gaat surfen, koppel je jezelf los van de wereld en duik je in de oceaan, die mooi, vrij, wild en mysterieus is. Wat er ook gebeurt in de wereld, wat er ook gebeurt ergens anders dan in de zee, het maakt jou niet uit. Waar het om gaat ben jij, de zee en de rust die je zoekt.

Adrenalinestoot
Door te surfen komt er adrenaline vrij in je lichaam. Het is een sport die mentale en fysieke scherpte vereist. Het verbetert je alertheid en helpt je met je stress om te gaan. Surftherapie heeft veel te maken met het bereiken van therapeutische voordelen voor de geest en het lichaam. Als je gelukkig bent, komt dopamine, een hormoon, vrij in je lichaam en geeft het je een gevoel van geluk dat je leed verlicht.

Communiceren met anderen
Als hoogsensitief persoon wordt je misschien vaak bestempeld als verlegen of stil. Als je naar surftherapie gaat, kun je praten met mensen die weten hoe het voelt om hoogsensitief te zijn en je kan met de surftherapeut spreken. Ze zullen naar je luisteren zonder veroordelend te zijn.

Een gevoel van voldoening krijgen
Surfen vereist fysieke kracht. Het is niet makkelijk. Het is niet eenvoudig. Experts suggereren dat de reden voor het succes is omdat het een uitdaging is. Het vraagt focus, aandacht en inspanningen om in de ‘flow’ te komen. Het berijden van de golven in de oceaan is een uitdaging. Het geeft je een gevoel van voldoening en verhoogt je moreel. Je verbindt het met de levensuitdagingen waar je voor staat. Het geeft je het gevoel dat je iets kan en daardoor kun je verder je potentieel ontdekken dat in je verborgen zit (of zat!).

Trauma doorleven
Soms is trauma de oorzaak van hooggevoeligheid. Trauma kan verwijzen naar elke verontrustende ervaring die je in je leven hebt gehad. Het kan een verwonding, schade, dood of iets anders zijn dat jou of een persoon om je heen is overkomen wat een impact heeft gehad op jouw lijf en brein. Zelfs een klein trauma treft een hoogsensitief persoon in grotere mate, aangezien je een goed functionerend hersengebied hebt dat verband houdt met emoties en cognitieve processen.

Meet Surf Therapy Travel's Team

Onze surftherapie therapeuten helpen je het trauma te doorleven door de weg vrij te maken zodat jij ernaar durft te kijken. Zo kan je het aanpakken en bieden we vanuit Surf Therapy Travel een luisterend voor jouw verhaal dat je al heel lang wilde vertellen.

Vredigheid
Als je in de oceaan bent, kun je een grote mate van verbondenheid ervaren. Verbondenheid met moeder natuur, een gevoel van vrijheid of vreugde. Je bouwt een vertrouwensband op met de oceaan en daardoor ook met je mede ‘tribe’ genoten en jezelf. De sfeer en het geluid van golven als ze kapot slaan op de kust geven mensen enorm veel energie. De kalmte van de zee, en de afwezigheid van werelds lawaai brengt je in het moment, en na 30 minuten surfen, melden mensen een aanzienlijke verbetering van hun humeur en voelen ze verlichting van stress. Surftherapie is atletisch en tegelijkertijd therapeutisch.

Alternatief voor traditionele therapie
Een van de belangrijkste voordelen van surftherapie is het leuke en recreatieve gedeelte. Hoewel traditionele therapiemethoden werken, reageert niet iedereen erop. Surftherapie is een uitstekende methode om mensen te begeleiden in het proces naar meer gewaarzijn / awareness. De techniek wordt voor therapeutische doeleinden gebruikt zonder dat de persoon het merkt, in tegenstelling tot die eentonige en vermoeiende sessies zo nu en dan. Bovendien is het vrij van alle medicijnen en hun mogelijke bijwerkingen op je hersenen en andere systemen van het lichaam. Surftherapie is een holistische benadering en bevordert het psychologische, mentale en spirituele welzijn van zeer gevoelige, getraumatiseerde en gestreste personen.

Je bent niet alleen
Als je een van onze retreats bijwoont, begrijp je je eigenwaarde en begrijp je hoe belangrijk je bent voor jezelf en voor de wereld. Je begint je beter te voelen. Je voelt je meer ontspannen. Je begint meer van het leven te genieten. Je leert hoe je kalm, gelukkig en productief kan blijven. Je kan je concentreren op je doelen zonder afgeleid te worden door elke kleine ongewenste verandering.

Er zijn miljoenen mensen die hetzelfde voelen als jij, die door soortgelijke situaties gaan als jij. Je bent niet alleen. Dus als je worstelt met hooggevoeligheid, eindigt je lijden hier.

Sluit je dus aan bij Surf Therapy Travel of boek een individuele sessie of traject op Scheveningen en bereik het gevoel van vreugde en rust. Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Studio Liefde om meer te leren over het kunnen omgaan met jouw hoogsesensitiviteit door middel van surftherapie.

Afspraak maken